Marija Savin


Marija Savin

Marija Savin je rođena u Novom Sadu. Kao gimnazijalka bila je član Kino kluba u Novom Sadu, pisala i fotografisala za omladinske listove.Završila je srednju muzičku školu. Diplomirala je 1965. godine na Tehnološkom fakultetu u Novom Sadu i iste godine odlazi u Beograd.

Pored redovnog inžinjerskog posla bavila se i umetnošću. Bila je član Foto - kino kluba, Kino kluba 8 pri RU "Đuro Salaj" u Beogradu. Marija Savin se sveobuhvatno bavila snimanjem filmova, fotografijom, učestvovala na festivalima amaterskog filma, izložbama "Žene snimaju", pisala za brojne časopise, najčešće putopisne reportaže (Bazar, Nada, Žena, Borba, Front, Politika, Ilustrovana Politika, Politikin Magazin, Praktika). Dugogodišnji je saradnik Radio Beograda (Zabavnik, Kod dva bela goluba, Zvučna podneblja, Sa svih strana meridijana, Noć putovanja, Svetski putnik), kao i drugog programa Radio Beograda. Zapaženi su i njeni putopisni filmovi na programima televizije. Poznavanje kultura i civilizacija sveta i bogata zbirka foto - materijala i filmova dovodi Mariju Savin na podijume brojnih biblioteka u Beogradu i širom Srbije, Centre za umetnost i kulturu, Dečiji kulturni obrazovni centar, Dom vojske Srbije, kino klubove. Veoma su zapaženi njeni nastupi u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu.

Za zalaganje u turizmu (turistički vodič)i doprinosu razvoja turizma u našoj zemlji nagrađena je Zlatnom značkom Turističkog saveza Beograda. Dobitnik je brojnih nagrada na festivalima amaterskog i putopisnog filma.

Marija Savin je objavila četiri knjige putopisa "Put ka Suncu" 2003. godine, "Persija - putovanje kroz istoriju" 2004. godine, koautorsko izdanje, "U dodiru s nebom" 2007. godine i "Kuba - Tirkiz Kariba" 2013. godine, kroz koje nam približava daleke horizonte snagom proživljenih emocija.