KUBA - TIRKIZ KARIBA

Kuba-Tirkiz Kariba

Marija Savin, autor:

ETNOPARK
"I čini mi se da sadašnji duh spokojstva negde u tamnim dubinama prašume skriva sećanje na Indiose, na njihov opstanak rasturan životnom borbom protiv konkvistadora i na to da su sa istrošenom nadom u sebi izgubili i svoj put."

HAVANA
"Iz bašte susednog restorana zvuci kubanske muzike ulepšavali su doživljaj posmatranja katedrale od sivog kamena ..."
"Sa lica im se čitalo da vreme treba pobeđivati svešću i pesmom. I kao da pesmom i igrom žele da prevaziđu stvarnost, ono čega nema ili ono čega malo ima. Sagradili su iluziju i zarobili nadu."
"Havana polako skida zarobljene mirise prošlosti i postaje šarena pozornica novih pokreta."

HOSE MARTI
"Kada tišina progovori, stajaće na rubu tame grada u kojem počiva sa svojim nedosanjanim snovima. Stajaće na bedemima svoje duše i narod će prepoznati njegovu senku koja će uvek biti tu, da otvori vrata slobodnoj svetlosti jutra."

ERNEST HEMINGVEJ NA KUBI
"Vremenom, Ernest Hemingvej se vezao za Havanu i to je postala jaka duhovna veza pisca i ribolovca i grada živopisnog baroka."
"Ernest Hemingvej je na Kubi napisao najveći deo svojih romana, novela, priča sa događajima u kojima je i sam učestvovao i koji su kroz njegovo pisanje nadživeli vreme i postali besmrtni."

ČE GEVARA
"Nad njegovom humkom samo su vetrovi hujali u nespokojnom uzdahu vremena. Samo je nada nad skrivenom humkom pevala u svim granama jutra. Možda su i zvezde u toj noći ostale tetovirane bolom. Možda će upornost otkriti trag. Sudbina ga je istaložila u neprolazni oblik večnosti da ljubomorno hrani sve zvuke i uzlete njegovog života. A njegova porodica je ostala bez materijalne ostavštine. I na to je bio Če veoma ponosan."

GRADOVI KUBE
SANTA KLARA - "U unutrašnjosti mauzoleja doživljavaju se bolivijski Andi i reka koja je otkrila njihov logor, zasuta prašumskim zelenilom."
TRINIDAD - "Grad u koji smo ulazili, Trinidad, delovao je kao baština vekova, kao zgusnuto vreme u sažetom prostoru. Kroz ulice i stare zgrade kolonijalne arhitekture strujale su vibracije nekog davnog vremena."

PLANTAŽE
"Sa velovima zore, koja je kapljala između ružičastih sunčanih senki na rodna polja duvana i šećerne trske, rađala se nada da će dan koji sviće zameniti ogrlicu tuge i jauka ogrlicom spokojstva. Ali..."


Recezent:

Ljiljana Bogoeva Sedlar, prof. dr:

"Putovanje na Kubu sa Marijom Savin je ne samo uranjanje u podneblje neverovatnih prirodnih lepota i neokaljene ekologije, već i putovanje u posebne moralne dimenzije, u svet nenarušene ljudskosti i jednostavnosti, odlike naše vrste koje polako nestaju u ostalim delovima sveta."


KNJIGU MOŽETE PORUČITI OVDE.