PUT KA SUNCU

Put ka Suncu

Marija Savin, autor:

1. DOM SUNČEVE LJUBAVI: BALI, JAVA, BURMA, SAMUI, IRAN
2. TAMO GDE SUNCE ZALAZI: MAROKO, SEJŠELI, TANZANIJA, ZANZIBAR, ZIMBABVE, KENIJA
3. NOMADI SA ZAVIČAJEM U SRCU - ROMI OD INDIJE DO EVROPE
4. DALJINE OSLIKANE ZAVIČAJEM: SAD - NEPANI, ILINOIS, AMIŠI, NEVADA, ARIZONA, KANJON KOLORADO
5. KĆERI BOGA SUNCA: PANAMA, BOLIVIJA, EKVADOR, PERU, KOLUMBIJA, VENECUELANSKI KARIBI (KURASAO, ARUBA), OSTRVA SAN BLAS

1. BALI - "Pogledom zaranjamo sve dublje u nedokučive daljine horizonta, u dom sunčeve ljubavi, u balinežansku legendu koja kaže da je Sunce iznad svih ovih sprudova i ostrva,... sagradilo svoj Dom ljubavi."

BURMA - "Dok mi naš zlatni nakit pronosimo kroz svet, upisujemo u deklaraciju pri ulazu u Burmu, Burmanci ga slažu u pagode za duhovnu sreću."

2. MAROKO "TAMO GDE SUNCE ZALAZI" - "Nekada je žena samo dva puta izlazila iz kuće: na dan venčanja, i na dan smrti. Danas je to drugačije, ali ženine obaveze u kući i van nje ostale su iste. Ona radi u polju, u kući, oko dece, bašte, dočekuje i ispraća muža, svoju i suprugovu porodicu, a sa svojim slobodnim vremenom može da čini šta hoće."
"Maroko je zemlja sa čijeg tla je Afrika civilizovala Evropu, preko nauke, pesme, neprevaziđene ljubavne poezije,..."

TANZANIJA - "Masaji prilikom ženidbe kupuju mladu i plaćaju je kravama... Imućniji Masaji imaju tri do sedam žena."

3. NOMADI SA ZAVIČAJEM U SRCU - "Život zapaljen iskrama večitog lutanja, pogled zaronjen u neizvesnost, dlanovi okrenuti nametnutoj sudbini, pesma uvučena u zvuke violine, u naprslinu proročanstva - to je put ciganski."

4. DALJINE OSLIKANE ZAVIČAJEM (Čikago - Libertvil) - "Ceo pejsaž je podsećao na idiličan šumadijski kraj u koji su se ponegde uvukli "salaši na severu Bačke"..."

5. PERU - "Danas, iznad legendarne stvarnosti, o ostatke kamenog grada i granitnih utvrđenja Maču Piču udaraju vetrovi i nude im svoju samoću. Visoko gore nad svojim razbijenim gnezdima kruže kondori, kao privezani za okrajak neba i ostatke razrušenog grada."


Recezenti:

Dragan Aleksić, književnik:

"... putopisi Marije Savin ne samo da obrazuju, već i oplemenjuju čitaoce."
"Spisateljski dar se služi jednom vrstom obogaćene deskripcije i nenametljive edukacije."


Dobrašin Jelić, pisac "O knjigama i slikama"

"Geografske i duhovne visine Marije Savin"
"... gleda otvorenih očiju i pronicljivo uočava bitnosti, odnosno posebnosti."
"... približava se duhnovnim vrhovima. Ustvari nju te visine prizivaju i ona ne može da im odoli. Možda zato što u sebi ima nešto od tih visina..."


Milo Stojković, akademski slikar:

"Dominantna ideja knjige "Put ka Suncu" je simbol prodora do bezvremenskih prostora. Na tom putu istraživača Marija Savin nam obznanjuje skriveni, tajanstveni svet na autentičan način, viđen duhovnim okom."