U DODIRU S NEBOM

Impresije i zvuci daljina

U dodiru s nebom

Marija Savin, autor:

"Kada putovanja razveju emocije, a upiju impresije, boje i zvuke, odvuku radoznalost u otkrivanje neznanog ili malo znanog, a želja da se to podeli i sa onima koji nisu zakoračili u te daljine, onda su nadahnuća perom utisnuta na hartiju i stranicu ove knjige eho doživljenog."

TIBET - "Dozvoljena je poliandrija posebno u selima i na planinama i žena može da ima dva muža, pa i tri. Dešava se da se uda za dva rođena brata. Jedan radi u planini, odgaja stoku, drugi radi kod kuće. Posle šest meseci se smenjuju. Nema ljubomore, a deca su zajednička."

NEPAL - "Između stupe Svajambu i ulaska u manastir nalaze se simboli muškog i ženskog principa, ženski princip u vidu zvona i muški princip u obliku duge, kaluđerske palice, dužine dva metra i pozlaćene, a lame je zovu dordže. Dordž je smešten na okruglom postolju, oslikanom tibetskim zodijačkim znacima. Okruglo postolje je simbol obnavljanja života, a muški i ženski princip su u budizmu simbol prosvetljenja.";
"Patan - erotika u kamenu i drvetu. Badgaon - Sveti grad kulture.

KAMBODŽA - Angkor Vat - Citadela u zagrljaju prašume."
"... ispod arkada, na isturenom bareljefu u izazovnim pozama posetioce "zavode" nebeske igračice - apsare rođene u "zapenušanom okeanu". U prošlosti su podsticale ljubavne želje kraljeva."
"... prodornom pogledu očiju i impresivnog lica Kambodžanki ne može se odoleti, a da se nešto ne kupi. Kao da je svakom tom suveniru uz kreativnost i lepotu utkan i deo topline njihovog bića."

MALEZIJA - "Zavodljivi putevi džungle..."
Penang - "Na ovom ostrvu je prvi put pronađen kokos s biserom. Otuda i naziv ostrva "Perla istoka"."

TURSKA - KAPADOKIJA HETITSKA I HRIŠĆANSKA -"Vajani vetrovima, zalivani kišama, neobični oblici okamenjene lave vulkana Erdžijas ispunili su pre tri miliona godina kapadokijsku oazu "vilinim dimnjacima" - kako su ih nazivali starosedeoci - i peščanom erotikom."

JORDAN - RUŽIČASTI KAMEN NABATEJSKOG CARSTVA - "Kamen je ostao da bdi na nebu, a otmena tišina u dnu kanjona, osenčana vrhovima džinovskih stena, i čeka neke zalutale korake. Voda je otekla i skamenila vale, privila ih uz ružičasti kamen nabatejskog carstva. Ovde korača lepota Sunca."
Kraljica Zenobija - "...boreći se za slobodu i procvat svoje prestonice, uhvaćena je u zamku rimske okrutnosti. Okovana zlatnim lancima napustila je svoj, do tada moćni presto."
"U daljini su se smenjivali šumovi pustinjskog vetra i muzika iz beduinskog roga, jedini pratioci ljudi koji prolaze kroz neprolazno vreme pustinjskog beskraja."


Recezent

Borko Gvozdenović, novinar:

"U ovoj knjizi Marija Savin nas upoznaje sa Tibetom, Nepalom, Kambodžom, Vijetnamom, Laosom, Malezijom, tim dalekim zemljama, misterioznim za nas, sa ovih prostora, a onda se vraća bliže k nama, pišući o Turskoj, Jordanu, Siriji."

"Gola himalajska brda, vrhovi pod glečerima, visoki proplanci zasuti gomilama snega nanetim vetrom, široke obale reke Jarlung sa razapetim visećim mostovima, napravljenim od divlje vinove loze, pratili su nas do ulaza u Lasu "grad bogova"."
"...na poljima ječma Tibetanci napasaju stada tibetskih goveda, jakova, zua, te ovaca i koza."

"Tako piše Marija Savin. Kada Budete sklopili korice knjige Marije Savin učiniće vam se da ste bili u tim zemljama o kojima ova neobično dobra spisateljica piše, a istinu znate: niste tamo nikad kročili.
Marija Savin je uspela da bude ime koje se izgovara sa dužnim poštovanjem."


KNJIGU MOŽETE PORUČITI OVDE.