PERSIJA - PUTOVANJE KROZ ISTORIJU

Persija - putovanje kroz istoriju

Marija Savin, autor:

SVETLOST PERSIJSKOG CARSTVA
"Večernji pramenovi sunca i neba ljubičasto narandžaste boje spuštali su se na krovove grada i u daljini su se palila svetla velegrada, kao da su želela da dosegnu odbeglo vreme, da zaustave na drhtaju večnosti razlomljenu prošlost zemlje, da svetlošću krunišu prošlost."

VATRA NADIGRALA BOGA SVETLOSTI
"Pre više od tri decenije Darijeva i Kserksova prestonica, Persepolis, u danima proslave dva i po milenijuma Persijskog carstva, zasjala je vremenom iščezle slave, svetlošću boga svetlosti Ahura Mazde, u čiju čast je Persepolis i sagrađen."
"U Persijskom carsvu konkubine su imale veća prava od zakonite žene. U minulim civilizacijama carevi, kraljevi i bogati, mogli su da imaju jednu zakonitu ženu i onoliko konkubina, koliko su materijalno bili sposobni da izdržavaju. Kada je žena postala majka u društvu je uživala posebno poštovanje."
"Kasnije epohe izmenile su položaj žene."

U SVETOM GRADU JAZDU
"... jedan od najstarijih gradova sveta i Irana. U njemu je stvorena zoroastrijanska vera, u njemu su se gradili hramovi vatre, jer su slava svetlosti i kult vatre bili osnova zoroastrijanske vere."

ODSJAJ VRTOVA U KAMENU
"Širaz je grad dva najveća iranska pesnika: Sadia iz 13. veka i Hafeza iz 14. veka. "Grob Saida od Širaza svetleće ljubavlju i hiljade godina posle njegove smrti" - natpis na ploči mauzoleja."

ISFAHAN - POLOVINA ZEMALJSKE KUGLE
"Nemirni odblesak visokih, snežnih vrhova planine Zagros i zelenih strmih padina nad rekom Zajande, kao da je razigrao maštu kraljeva i arhitekata, koji su od grada načinili vrtove lepote."
"Ruže su cvetale u hiljadu boja" (Omar Hajm)
"Petak, muslimanski neradni dan, doveo je brojne porodice na najveći trg u Isfahanu, Kraljev ili Imamov trg, u čijem okruženju smo se našli i mi turisti. Deca nam prilaze u želji da ih slikamo, ali bez bakšiša."

PUT DO TOPLOG IZVORA
KAŠAN, KOM, TEHERAN...

Istorija persije na jednom mestu.